ANN ROSMAN: NoitavasaraRuotsinkielinen alkuteos Själakistan, 2010
Bazar, 2012

Noitavasara on toinen osa Karin Adler -sarjassa. Ensimmäinen osa Majakkamestarin tytär aloitti mitä mainioimman ruotsalaisen dekkarisarjan. Kirjat sijoittuvat Göteborgin saaristoon Marstrandiin. (Hauska juttu muuten, Lars Wilderängin Tähtitrilogia sijoittuu samoille huudeille, mutta ihan eri tunnelmissa!)

Tässä sarjan toisessa osassa Karin päätyy tutkimaan murhia, joilla näyttää olevan outoja yhteenliittymiä vanhoihin noitaoikeudenkäynteihin. Koululaisluokka löytää luokkaretkellä päättömän ruumiin, ja sitten muuan rouva löytää pihaltaan irtonaisen pään. Nämä kappaleet eivät kuitenkaan kuulu samaan ruumiisen... Juttuun liittyy siis irtonaisia ruumiinosia ja muuta sotkuista, mutta tarina on hoidettu tyylillä; verisillä yksityiskohdilla ei mässäillä vaan keskitytään tarinaan, henkilöihin ja mielenkiintoisiin historiallisiin faktoihin. Kuten edellisessäkin kirjassa, tässäkin tarina kulkee kahdessa ajassa. Nykyisyys on pääosassa, mutta rinnalla kulkee juoni vuosien takaa - ja lopussa nämä langat solmitaan hienosti yhteen.

Minusta Ann Rosmanin tekstiä on leppoisaa lukea. Tykkään hahmoista ja heidän inhimillisyydestään. Karin on toki mukava hahmo, ja hänen tarinansa kiinnostaa, mutta koin suurta sympatiaa myös Saraa kohtaan. Työuupumuksesta toipuva, arkensa kanssa kamppaileva Sara on hienosti kuvattu hahmo. Ylipäätäänkin tuntuu, että nämähän ovat ihan tavallisia ihmisiä, ja siksi niin hyviä hahmoja.

Ann Rosman selvästi tietää mistä kirjoittaa; lopputeksteistä voi päätellä hänen suuren rakkautensa kotipaikkaansa Marstrandia kohtaan. Kirjassa kuvatut paikat ovat pääosin todellisia (ja varsin kauniisti kuvailtuja). Myös historia on todellista. Näitä kirjoja lukiessa saa myös ihanasti kurkistaa saaristolaiselämään. Näistä tulee vähän mieleen Viveca Stenin Sandhamn-sarja. Molemmat tapahtuvat saaristossa (joskin eri puolilla Ruotsia) ja molemmat ovat hirveän hyviä!

Sarjan seuraava osa on nimeltään Porto Francon vartija. Pitääpä lukea se samaan syssyyn, nyt kun olen jo valmiiksi Marstrand-tunnelmissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

JESSICA FELLOWES: Mitfordin murhat

LARS WILDERÄNG: Tähtisade

ELISABETH NOREBÄCK: Sano että olet minun