YUVAL NOAH HARARI: Sapiens - Ihmisen lyhyt historiaAlkuteos Sapiens. A Brief History of Humankind, 2011.
Bazar, 2016.

Tämä on kirja, joka jokaisen ihmisen pitäisi lukea. Sapiens onkin kansainvälinen menestysteos, tätä on luettu ja painettu hurjia määriä.

Kirjaa voisi kuvata niin, että noin 460 sivua sisältää kutakuinkin ihmisen historian - ihan niin kuin kirjan alaotsikkokin kertoo. Eikä tuo ole lainkaan liioitellusti sanottu, sillä Harari on käsittämättömän hienosti tiivistänyt noin 13,5 miljardia vuotta tiiviiksi paketiksi, joka on vielä pahuksen hyvin kirjoitettu. Harari opettaa historiaa Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa.

Harari yllättää, hämmästyttää ja haastaakin lukijaansa. Kirja on hämmentävän hieno kokonaisuus: teksti ja teemat kulkevat loogisesti ja sujuvasti eteenpäin, ja vaikka kirja onkin tietoteos, sitä on helppo lukea, ja sitä voi tavallaan lukea tarinana - tarinana eräästä eläinlajista nimeltä homo sapiens.  Harari pystyy ihmeen objektiivisesti tarkastelemaan ihmisyyttä. Hän on kuitenkin itsekin ihminen, jolla on menneisyytensä/uskontonsa/perheensä/arkensa. Silti hän tarkastelee asioita ulkoapäin. Huomaa, että hän on tieteentekijä, ja vielä taitava sellainen. Eräs hieno piirre tässä kirjassa on se, että se on vieläpä hauskakin: kirjassa on hämmentäviä ja tavattoman kiinnostavia pikkutietoja. Lisäksi kirjoittaja osaa taitavasti käyttää kansantajuisia esimerkkejä, joiden avulla lukijan on helpompi ymmärtää esimerkiksi kapitalismin toimintamallia, vaikka ei varsinaisesti olisikaan alan asiantuntija.

Hararin toienen teos Homo Deus - tulevaisuuden lyhyt historia odottaa lukemista. Arvelenkin lukevani sen mahdollisimman pian - ikään kuin se olisi jatko-osa tälle Sapiensille (mitä se tavallaan onkin). Melkein jo jännittää, että mihin tämä homo sapiensin tarina viekään...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

JESSICA FELLOWES: Mitfordin murhat

LARS WILDERÄNG: Tähtisade

ELISABETH NOREBÄCK: Sano että olet minun